Friday, November 13, 2015

Ny version av Directory Opus 5.92 =>detta är inte en Windows filhanterare utan en gåva från Amiga världen som nu är påväg tillbaka dit där den hör hemma<= till classic Amiga =>read AmigaOS 3.9 and older<=, classic and next generation AmigaOS 4.0 and more up-to-date, AROS, MorpOS, ...., ...., ...., ...., ....


Jak jistě každý ví, Directory Opus je program pro správu a práci se soubory všeho druhu. Každý si také jistě pamatuje šok, který nám jeho autoři připravili při uvedení nové verze DOpusu - 5. Moc povedená nebyla, jako stará verze 4 už se nechovala a jako plnohodnotná náhrada Workbenche, za kterou se vydávala, ještě také ne. Autoři se však nevzdali a další vylepšení se nás čekala v nové verzi 5.5. Zde pokročili o velký kus dopředu a DOpus se pomalu stával akceptabilním i pro jeho původně zatvrzelé odpůrce. Pomohly tomu hlavně změny, kterými DOpus značně převyšoval schopnosti Workbenche. No, a nyní tu je po roce opět nový pokus autorů s kódovým označením Magellan.
Co nového Magellan přináší?Tak především je to plnohodnotná podpora systému NewIcons. Co to znamená? Prakticky řečeno, je možno použít ikony typu NewIcons tam, kde si jen vzpomenete bez nutnosti předtím spouštět patch NewIcons. Dají se vložit do lišt v seznamech, použít jako interní obrázky i jako aplikační ikony. A hlavně budou mít své správné barvy, pokud Magellan běží na své obrazovce i jako náhrada Workbenche, což je zajištěno využitím newicons.library (pokud ji máte). Určitým vylepšením je také „zneviditelnění“ (příp. i odstranění) informací o obrázcích NewIcons z ikony. Modul IconInfo byl vůbec znatelně vylepšen. Je možno si zvolit zobrazování originálního obrázku ikony nebo jejího komplementu v NewIcons a v případě, že je soubor bez ikony, uvidíte ikonu dosazenou podle jeho typu.
Novou věcí v Magellanu je také tzv. startovací menu, všichni určitě znají z Win95. Není co komentovat, snad jen, že je do nich možné vkládat i obrázky, nastavují se shodně jako lišty s tlačítky a lze je umístit kdekoliv na obrazovce.
Se umisťováním souvisí také jiné vylepšení - způsob zobrazování ikon na WB. Nyní se dají určovat oblasti, ve kterých se ikony mohou objevovat a dokonce také priorita jednotlivých, vámi zvolených oblastí.
Všude v programu bylo zavedeno maximální využití metody dragndrop. Můžete ji skutečně použít úplně na vše, ikonami počínaje, položkami seznamu a různými maličkostmi v nastavení konče. Skutečně se potvrzuje věta z manuálu, že pokud nevíte, jak něco provést, zkuste dragndrop a ono bude fungovat.
Dalším modulem, který prošel velkými změnami, je OpusFTP. Kromě jeho značného zrychlení (až 5x) při menší potřebě paměti byl přidán záznamník adres pro vaše oblíbené servery, individuální cache pro každý otevřený seznam s ftp, hlídač aktivity připojení (dohlíží na to, aby váš ISP nezavěsil linku) a možnost automatického stahování indexových souborů na Aminetu.
Protože DOpus umí vytvářet lišty jako ToolManager, dá se ušetřit opět jeden program v adresáři WBStartup. A nově lze v Magellanu (na rozdíl od poslední verze ToolManageru) vložit do lišty animované štětce např. z DPaintu nebo PPaintu.
Mezi několik malých změn patří možnost nechat si rozdělit dlouhé názvy programů u ikon do více řádků, přidání šipky ikoně vyjmutého programu na plochu la Mac/Win95, určení zda se má objevovat okraj ikon (u ikon typu MWB to nevypadá příliš dobře). Dále zrychlení zobrazovače textu (už nenačítá kompletně celý soubor, ale postupně si nahrává soubor z disku po 64k blocích) a vůbec vylepšeni celkové kompatibility s MUI, MCP a datatypy. Nakonec jsem si nechal přepracování podpory pro Cybergraphics, protože jsem to bohužel nemohl vyzkoušet. Nyní by měl Magellan umožňovat použití 24-bitových obrázků jako podkladů, při metodě dragndrop by neměly ikony „přeblikávat“ a vůbec práce na grafických kartách pod CGX by měla být rychlejší.

Styl práce a výhody...Filozofií DOpusu5 a Magellana hlavně je maximálně zjednodušit práci se soubory. V svém důsledku to znamená, že at už zpracováváte archívy (třeba lha, lzx) nebo jste připojeni na sít (na ftp přes OpusFTP), stále můžete všechny soubory brát tak, jako by se vyskytovaly na vašem disku. Prostě se jen otevře další okno se seznamem. Velice příjemné...
Za největší výhodu tohoto programu bych po všech výše uvedených nových vlastnostech stejně považoval to, čím disponuje už od počáteční verze 5. A sice jeho „neblokující“ (nevím jak bych srozumitelněji vyjádřil originální anglický výraz multithreaded) způsob práce při jakékoliv operaci, jako např. kopírování, mazání atd. S programem se dodává vynikající nápověda ve formátu guide, která skutečně velmi podrobně popisuje každou položku a je i kontextově senzitivní. K zahození není ARexx port, který byl opět rozšířen o novou sadu příkazů a který originálnímu WB opravdu citelně chybí. Oproti verzi 5.5 se dále zvýšila rychlost, což je vždy potěšitelné.

Zjištěné nevýhodyKorektně s Magellanem nefunguje program deficons z balíku NewIcons. To je velmi nepříjemné, kdo ho zná a používá, mi dá určitě zapravdu. DefIcons zajišťuje rozpoznávání typů souborů, podle toho přiřadí příslušnou ikonu, ve které můžete mít vepsánu akci asociovanou k danému typu souboru. V Magellanu si sice lze nadefinovat vlastní ikony pro různé typy souborů, ale komu by se to při tom množství chtělo dělat podruhé... Velkým nedostatkem je také nemožnost dynamicky měnit nastavení systému pomocí standardních editorů z WB! Prostě změny se projeví až po restartu počítače. Nelíbí se mi také vzhledové zpracování kontextových menu dle Win95. Na Amize je snad určitý styl definován dle Styleguide. Občas také úplně bez důvodu zamrzne Shell, který je dodáván v balíku.
Závěrečné slovoTedy, nestačí vám už současné možnosti Workbenche? Rozhodujete se použít některý z jiných programů (např. Scalos, WBNG), které se tváří jako náhrady WB a slibují vám jeho rozšíření a vylepšení? Pak vám koupi Magellana doporučuji, neboť je z nich nejrychlejší, nabízí nejvíce funkcí a hlavně je také nejstabilnější (je ovšem také nejdražší).
Ale přesto si na závěr nemohu odpustit několik poznámek. Směrování vývoje tohoto programu vidím stále více jako suplování chybějících funkcí OS namísto souborového manažeru. Ne že by bylo špatné, ale s novým vývojem OS, který už zase probíhá, by mohlo dojít k tomu, že většina nebo všechny funkce programu budou zbytečné a budou poskytovány právě novým AmigaOS. To by autoři určitě přišli o práci a při jejich schopnostech by to byla velká chyba. Možná by se opět mohli zamyslet nad oprášením myšlenky staré dobré verze 4 a jejího zdokonalování, protože ten v oblasti souborových manažerů na Amize (a vůbec všude jinde) nemá konkurenci - majitelé jiných podobných programů prominou, ale prostě je to tak. Stačilo by pouze zvýšit rychlost určitých operací.


AMIGA REVIEW

Increased embedded font filename sizes.
added/updated internal version checks of libs/modules to avoid crashes when users mix old and new setups
removed the ~1MB upper limit for the stack of launched programs (Environment/Cli Launching/Stack)
make default minimum stack size a bit bigger that 4000 everywhere (8192 for OS3 , and 16384 for OS4/MOS/Aros)
some cosmetic everywhere (like about window now contain more info, updating dopus5.guide to the latest one, and co)
more 64bit fixes: experimental dospatches (dopus/dospatch env) & some of modules works as expected.
fixed 2 bugs in xadopus.module which left unnoticed: trash of memory when close lister with content, and wrong unpacking of directories with half-same names
fixed most of cases when user want to use new version of dopus over old 5.82 to avoid crashes
reworked LowMemory handler
many OS3 only fixes (i.e, crash when OS3 environment palette window (configopus) closed, most of crashes because of mixing old and new components (like crash if dopus5.library missing or outdated), etc). Also now KS3.0 is minimum, not KS3.1 as it was with 5.90.
many OS4 only fixes (i.e, making dopus5 works with recent MUIs, fixing crash if "dopus/PatchWBInfo" environmental variable is set and the WBInfo patch is used, filetype.module crash, join.module "split" progress window graph, more 64-bit fixes, lister up-scrolling problem, etc)
many AROS only fixes (i.e, disks can now be hidden (Environment/Desktop/HiddenDrives), saving the FTP options now works, fixing of lister's backgrounds, fixing of deadlocks with AmiStart, drag mask for screens with high colour depth, popup menu icon, etc.)
All the little tweaks and fixes all over the place, check the ChangeLog for more details.


SOURCE | LINK

Directory Opus on YouTube

4 comments:

  1. http://wiki.amigaos.net/wiki/Intuition

    ReplyDelete
  2. Did you know that that you can make cash by locking premium areas of your blog / site?
    Simply open an account on AdscendMedia and use their Content Locking plugin.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Support us by transferring an appropriate amount for you to our bank account 9150-3096248 (Skandiabanken - Sweden).

    ReplyDelete